Usługi laboratoryjne
W ramach naszych usług laboratoryjnych oferujemy badania mikrobiologiczne. Specjalizujemy się w analizie próbek żywności oraz pasz dla zwierząt. Dzięki temu wykrywamy ewentualne patogeny i pleśnie, które wpływają negatywnie na jakość produktów spożywczych.
Każdy producent żywność ma obowiązek zadbać o bezpieczeństwo swoich wyrobów, aby wyeliminować ryzyko zatrucia pokarmowego u konsumentów wywołanego drobnoustrojami z zanieczyszczonych produktów spożywczych. Stosujemy zarówno metody akredytowane (A), jak i nieakredytowane (NA) badań, między innymi:
- liczba Escherichia coli – A,
- liczba Enterobacteriaceae – A,
- liczba Gronkowców K(+) – A,
- ogólna liczba drobnoustrojów (bakterie mezofilne) – A,
- liczba Listeria monocytogenes – A,
- liczba Campylobacter spp – A,
- obecność pał. Salmonella sp. wraz z serotypowaniem – A,
- obecność Listeria monocytogenes – A,
- liczba bakterii z grupy coli – NA,
- liczba Bacillus cereus – NA,
- liczba Clostridium perfringens – NA,
- liczba mezofilnych bakterii fermentacji mlekowej – NA,
- ilość pleśni i drożdży – NA,
- płytki RODAC (odciski z powierzchni) – NA.
Przeprowadzamy również badania przechowalnicze żywności, które pozwalają określić, jakie zmiany zachodzą w produktach przy konkretnych warunkach przechowywania wraz z upływem czasu. Dzięki temu można ustalić datę przydatności żywności.
Ponadto w zakres usług naszego laboratorium mikrobiologicznego LabWet obejmuje także badania środowiskowe. Analizie laboratoryjnej poddajemy wycinki oraz wymazy z tusz zwierząt rzeźnych i wymazy środowiskowe. W ten sposób określamy czystość zakładów produkcyjnych oraz warunków, w jakich hodowane są zwierzęta. Stosujemy następujące metody:
- odciski z powierzchni (płytki Rodac),
- wymazy z powierzchni w kierunku obecności Listeria monocytogenes (wymazówki z neutralizatorem),
- wymazy z powierzchni w kierunku obecności Salmonella spp. (gąbki).