Badania żywności i karmy dla zwierząt
- mięso i przetwory mięsne (w tym mięso drobiowe)
- mleko i produkty mleczne
- ryby i przetwory rybne
- jaja i przetwory jajeczne
- wyroby garmażeryjne
- żywność mrożona
- lody
- zboża i przetwory zbożowe
- pieczywo
- oleje, tłuszcze zwierzęce i roślinne
- słodycze i wyroby cukiernicze
- owoce i warzywa, przetwory owocowe i warzywa oraz warzywno-mięsne
- napoje alkoholowe i wyroby spirytusowe
- Karmy i pasze dla zwierząt
Kierunki badań:
Metody akredytowane:
- liczba Escherichia coli
- liczba Enterobacteriaceae
- liczba Gronkowców K(+)
- ogólna liczba drobnoustrojów (bakterie mezofilne)
- liczba Listeria monocytogenes
- liczba Campylobacter spp
- obecność pał. Salmonella sp. wraz z serotypowaniem
- obecność Listeria monocytogenes
Metody nieakredytowane
- liczba bakterii z grupy coli
- liczba Bacillus cereus
- liczba Clostridium perfringens
- liczba mezofilnych bakterii fermentacji mlekowej
- ilość pleśni i drożdży
- płytki RODAC – odciski z powierzchni